Fantàstiques lectores

Febrer 2014. Són un grup d'unes vint dones de Can Boada -un barri de la ciutat de Terrassa- que fa 16 van crear un taller de lectura, que han portat en diferents etapes la Montse, la Isi i la Marta. Cada mes es troben al casal del barri per comentar un llibre en català o en castellà. El llegeixen i el treballen a fons, parlen de tot el que els suggereix, fan un resum per escrit de la sessió... La més jove té cinquanta anys i la més gran, vuitanta.

Són fantàstiques lectores, el somni de qualsevol escriptor/a: persones que es prenen molt seriosament els llibres i la literatura, que volen aprendre, eixamplar horitzons. I que disfruten molt amb els llibres.

Ens van convidar a la seva trobada el darrer divendres de gener, des de les 6 de la tarda fins a dos quarts de 10 de la nit. Més de tres hores parlant de "La llegenda d'Ègara": el paisatge d'Ègara, les dones, les guerres, l'estructura del llibre, la documentació històrica, la Gran Muntanya i l'antiga Gran Deessa, el Castrum Terracia, els romans, els andalusins, els francs... Va ser una trobada inoblidable en la qual vam aprendre moltíssim sobre la novel.la.

Quan poses el punt i final, el llibre ja no és només teu: passa a pertànyer als lectors. La seva experiència és el que compta, el que situa el llibre en el context del paisatge literari d'una ciutat o d'un país, d'una llengua. "La llegenda d'Ègara" ha fet aquest mateix camí en els darrers mesos: ha entrat en la vida d'uns quants centenars de lectores i lectors, se l'han fet seu, els ha acompanyat en un viatge cap al passat de Terrassa quan no es deia encara Terrassa... Per tant, hi han trobat defectes i virtuts, s'han fixat en detalls que els autors no hem vist, han construit el seu propi llibre.

Ahir, al casal de Can Boada, vam viure l'extraordinària experiència que és poder parlar amb les nostres lectores sense mirar el rellotge i veure la novel.la amb els seus ulls. Es va fer fosc i ni ens en vam adonar. Van ser més de tres hores amb la Maruja, l'Anna, el bisbe Ireneu, el comte Guifré, la Montse, la Júlia, la Mila, Claudi el romà, els Corvinus, la Carme, les dones sàvies de la Gran Muntanya, la Gerónima... Una tarda impagable, amb les millors lectores del món. Amb un grup de dones que estimen la literatura i que ens han ajudat a ser una mica millors escriptors...






Cap comentari

Amb la tecnologia de Blogger.